vineri, 9 aprilie 2010

De la unicorn la Papesa Ioana


Jacques Le Goff, Eroi și minuni ale Evului Mediu, traducere de Gabriela Șiclovan, Cartier, 2010, 272p.

S-a tradus, de curând, o nouă lucrare semnată de istoricul francez Jacques Le Goff. După Civilizaţia Occidentului medieval, după Naşterea Purgatoriului, după Imaginarul medieval, după Naşterea Europei sau Pentru un alt Ev Mediu, putem citi, iată, în traducerea Gabrielei Şiclovan, Eroi și minuni ale Evului Mediu. Autorul a aşezat materia alfabetic, ca într-un dicţionar.

În privinţa lucrării sale, Jacques Le Goff mărturiseşte: „Prezenta lucrare este ediția nouă a cărţii pe care am publicat-o la Seuil, în 2005. Voi menţiona câteva din obiectivele urmărite. Mai întâi, acela de a sublinia importanța imaginarului în istorie și, apoi, de a arăta că Evul Mediu a creat eroi și minuni menite a stimula imaginația pe termen lung, cel mai adesea sublimând realități sociale și materiale ale epocii: catedrale, cavaleri, iubire (Tristan și Isolda), jocuri și spectacole (jongleri, trubaduri și truveri), femei excepționale ce se situează între Dumnezeu și Diavol (Melusina, Papesa Ioana, Isolda, Walkiria).

Am dorit, în special, să urmăresc avatarurile imaginarului pe termen lung, cu toate eclipsele și tresăririle sale. Acestea au aparținut, în special, romantismului și, mai cu seamă, noilor mijloace de exprimare artistică: cinematograf, benzi desenate”.

Prezentăm Cuprinsul lucrării lui Jacques Le Goff: Cuvânt înainte [p.7], Introducere [p.8], Arthur [p.27], Catedrala [p.39], Carol cel Mare [p.55], Castelul [p.71], Cavalerul, cavaleria [p.85], Cidul [p.101], Claustrul [p.109], Cocagne [p.117], Jonglerul [p.127], Licornul [p.137], Melusina [p.149], Merlin [p.161], Ceata Hellequin [p.169], Papesa Ioana [p.179], Jupânul Vulpoi [p.189], Robin Hood [p.201], Roland [p.207], Tristan și Isolda [p.217], Trubadurul, truverul [p.225], Walkiria [p.233], Bibliografie [p.237].

Aş preciza că numele Cocagne desemnează o ţară unde curge lapte şi miere şi unde poţi trândăvi după plac. Licornul este, desigur, unicornul despre care am discutat adesea în acest blog. Melusina e o zână din folclorul francez, îndeosebi.
Papesa Ioana a fost o femeie care, pe la anul 850, s-ar fi travestit, pentru a-şi urma iubitul la Roma. A devenit preot şi, mai târziu, a fost aleasă de episcopi papă. Se presupune că povestea e apocrifă. În mitologia nordică, Walkiriile sunt divinităţi feminine minore, care îl slujesc pe zeul Odin. Ele îi duc pe războinicii cei mai temerari, care mor pe câmpul de luptă, în Walhalla.

N. A. O tapiserie de la 1500 prezintă o adevărată imposibilitate: Unicorn in Captivity...


Niciun comentariu: