miercuri, 3 februarie 2010

Nestematele lui Theophrast


Cam tot ce se ştie şi se spune în Evul Mediu despre virtuţile pietrelor (şi mineralelor, în genere) provine dintr-un tratat scris de succesorul lui Aristotel, Theophrast (aprox. 370 - 285 ante Christum). Tratatul se numeşte, bineînţeles, Despre pietre.

Piatra numită carbunculus, de pildă, este de culoare purpurie, are virtuţi curative. Unii savanţi pretind că acest mineral creşte pe fruntea dragonului sau a aspidei (care este un şarpe), de unde se desprinde şi cade pe pământ. Cine o găseşte are mult noroc. Alţii spun că, în realitate, carbunculus este piatra de rubin, care se găseşte undeva în Orient.

Acelaşi Theophrast descrie şi lapis lyncurius care este, în fapt, "piatra linxului", fiindcă provine, prin solidificare, din urina bestiei. De culoarea ambrei, lapis lyncurius are puterea de a atrage lucrurile din jur, inclusiv bucăţele de lemn.

În schimb, diamantul (lapis adamantius) este descris, în De civitate Dei (21: 4), de sfântul Augustin. Diamantul provine din India. Nu poate fi spart nici dacă îl loveşti cu o vergea de fier ori dacă îl treci prin foc. Singura modalitate de a-l sparge, afirmă sf. Augustin, este să-l umezești cu sânge de ţap. Prin acest tratament poate fi de îndată fărîmițat. Diamantul este şi un simbol al lui Iisus, care nu poate fi înfrânt de nici un rău.

În schimb, perla este simbolul sfintei Fecioare. În opinia lui Plinius cel Bătrân, se găseşte într-o regiune din preajma insulelor Taprobane şi Stoidis (tot în Orient). Unii erudiţi spun că perla se naşte dintr-o piatră cu numele oyster. Isidor din Sevilla (secolul al VII-lea) susţine, totuşi, în vestita lui enciclopedie, Etymologiae sive Origines, că perla este produsă de un crustaceu numit oceloe.

În timpul nopţii, crustaceul oceloe se apropie de ţărm şi primeşte un strop de rouă celestă. În urma acestei fecundări, crustaceul concepe o perlă.

O traducere englezească a tratatului redactat de Theophrast, traducere din 1956, poate fi consultată la adresa următoare...
http://www.farlang.com/gemstones/theophrastus-on-stones/page_001

N. A. Imaginea reproduce un tablou semnat de artistul francez Aline Gagnaire (1912-1998). Tabloul este intitulat Surrealist Composition (1945).

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte interesant acest mic expozeu, mai ales referinta la Sf. Isidor al Sevillei.

În legătură cu interpretarea pietrelor, ar mai fi de menţionat o contribuţie patristică - poate interesează pe unii cititori - e vorba de o lucrare cu un pronunţat caracter exegetic scrisă de Sf. Epifanie al Salaminei (sec. IV), "De XII gemmis", în care autorul îşi propune să analizeze semnificaţia alegorică a celor douăsprezece pietre preţioase de pe pieptarul lui Aaron (Ex. 28), prin descrierea calităţilor medicale şi atribuirea fiecăreia câte unui trib al lui Israel. Scrisă în 394 la cererea lui Diodor din Tars, lucrarea se păstrează doar parţial în original şi în diferite traduceri, iar integral numai în traducere georgiană.