marți, 9 februarie 2010

Mundaneum


Deşi universul conţine o infinitate de lucruri şi făpturi (sau, poate, tocmai din această pricină), au existat mereu minţi temerare, care au încercat să pună ordine şi să clasifice infinitatea.

Pe urmele lui Plinius cel Batrîn, Isidor din Sevilla, de pildă, a incercat o atare isprava în secolul al VII-lea. Secolul al XIII-lea a fost numit pe bună dreptate secolul enciclopediştilor: Bartholomaeus Anglicus, Vincent de Beauvais se numără printre ei.

Dar visul clasificării perfecte, visul de a rândui întregul (care e nesfârşit) nu s-a stins niciodată. Eşecul strămoşilor nu i-a descurajat pe succesori. De exemplu, la finele secolului al XIX-lea, doi savanţi belgieni (care amintesc de nechibzuinţa unor Bouvard şi Pecuchet, personajele lui Flaubert) s-au hotărât să adune tot ceea ce se ştie despre univers într-un imens repertoriu. E o încercare cu adevărat halucinantă!

Cei doi savanţi se numeau Henri La Fontaine şi Paul Otlet. Rezultatul muncii lor, inventarul "universal" al lumii, s-a numit Mundaneum. Catalogul cuprindea 16 milioane de fişe. Şi era însoţit de un muzeu în care Henri La Fontaine şi Paul Otlet arhivau cărţi, ziare, afişe, fotografii, cărţi postale etc.

Una din ramurile acestui nesăbuit catalog se referă la iconografie (a fost intitulată Répertoire Iconographique Universel). Alta este un Répertoire Universel de Documentation. Nu atât încercarea de a aduna documente a celor doi ne provoacă uimire, cât uşurinţa cu care ei folosesc în titulaturi periculosul adjectiv „universal”.

În sfârşit, voi spune că Mundaneum se află în oraşul Mons (Belgia) şi poate fi vizitat oricând de curioşi.

N. A. Însoţim aceste rânduri cu tabloul lui René Magritte (1898-1967) intitulat (filosofic!) Querelle des universaux. A fost pictat la începutul anului 1928.

Niciun comentariu: