miercuri, 3 februarie 2010

Eros şi agape


La sfârşitul Antichităţii, gânditorii creştini deosebesc deja între eros şi agape. Anders Nygren (1890-1978), într-o lucrare celebră, a descris minuţios cele două specii de iubire şi a încercat să explice cauza repudierii erosului de către teologii creştini.

Analizând mărturiile textuale cele mai importante, Nygren vede în eros calea omului către principiul divin (viziunea lui Platon), în timp ce agape ar reprezenta calea divinului către om. Altfel spus, erosul e o forţă ascensională, ţinteşte spre înalt, în timp ce agape semnifică o coborâre a divinului spre om.

În alte cuvinte, iubirea erotică are o natură stihială. Ea este, cu o expresie a lui Heidegger, o uriaşă „forţă de dislocare”. Doar energia dezlănţuită a erosului poate desprinde sufletul din lumea sensibilă. În schimb, iubirea agapică este darul pe care îl face divinitatea insului umil. Ea capătă adesea forma sacrificiului.

După cum aminteşte Anders Nygren, erosul este iubirea omului în măsura în care divinitatea poate fi un „obiect” de iubire. Dimpotrivă, agape e iubirea divinităţii înseşi pentru făpturile sale. Cartea fundamentală cu privire la eros este dialogul lui Platon, Banchetul. Cartea fundamentală cu privire la agape este, desigur, Noul Testament.

Ofer, în încheiere, o mică bibliografie (în limba franceză) cu privire la eros şi erotism:

Francesco Alberoni, L'érotisme, Paris : Ramsay, 1986. (258 p.).
Georges Bataille, L'érotisme, Paris : Éditions de Minuit, 1957 (305 p.).
René Étiemble, L'érotisme et l'amour, Paris: Arléa, 1987 (154 p.).
Michel Henry, Incarnation. Une philosophie de la chair, Paris: Éditions du Seuil, 2000.
Jean-Luc Marion, Le phénomène érotique, Paris: Éditions Grasset, 2003 (373 p.).
Colectiv: “Érotisme et ordre moral”, in Revue d'études culturelles n°1 2005. Publicaţia poate fi consultată la adresa următoare:
http://etudesculturelles.weebly.com/erotisme.html

Referinţe:
Anders Nygren , Érôs et Agapè: La notion chrétienne de l'amour et ses transformations, Paris: Aubier, Editions Montaigne, 1962.

N. A. Imaginea e o reproducere a tabloului (considerat o vreme scandalos), intitulat Cardinal et nonne, realizat de Egon Schiele în 1912.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim! Pentru cei interesati de aceasta tema... exista un articol recent (in care este folosit mult si Nygren), parte a unei cercetari doctorale:
FLORIN-CĂTĂLIN GHIŢ, Agape vs. Eros or the Fragility of a Simplification. New Challenges and Older Ones
- in revista Inter 1-2/2007, numar disponibil in intregime aici:
http://www.inter-institut.ro/index.php?lang=ro&page=tree&id=15&mag_id=4

Valeriu Gherghel spunea...

E randul nostru sa va multumim. Nu numai pentru atentia pe care ne-o acordati, dar si pentru amabila semnalare bibliografica.