miercuri, 17 februarie 2010

Biblioteca lui Buridan


În filosofie nu e recomandabil să citeşti cărţi disparate şi la întâmplare. Preferabil e să urmezi o ordine şi o rânduială. Deşi, dacă ţinem seama de lecturile lui Wittgenstein, acest principiu (recomandat îndeosebi de Constantin Noica) nu e întru totul valabil.

Ludwig Wittgenstein ignora cu superbie mari părţi din istoria filosofiei. Îi plăcuse, de exemplu, sfântul Augustin, dar nu citise pe Hegel, iar despre Spinoza avea doar o vagă idee. Exemplul lui Wittgenstein nu constituie, totuşi, un model şi o sursă de inspiraţie.

Majoritatea filosofilor mari, filosofii care contează au citit fără rest pe principalii gânditori. În acest sens, îmi amintesc cât de uimit am fost să văd că logicianul Jaako Hintikka nu a parcurs doar Organonul lui Aristotel, dar şi Metafizica sau Fizica, pentru a redacta un studiu foarte interesant despre sensul termenului „existenţă” la greci.

Un alt exemplu poate fi şi logicianul Nicholas Rescher care este preocupat şi de gândirea arabă sau de bietul măgar al lui Buridan, când nu meditează la ceea ce este de necunoscut şi la ceea ce a numit Unknowability. În 1968, a publicat la University of Pittsburgh Press un interesant volum intitulat Studies in Arabic Philosophy.

Este recomandabil, prin urmare, să încercăm a cuprinde întreaga istorie a filosofiei: şi pe Platon, şi pe Aristotel, şi pe Cicero, şi pe Seneca, şi pe Plotin, şi pe sfântul Augustin, şi pe sfântul Thoma. Nimic din filosofie nu trebuie sa ne rămână străin. În această disciplină, nu e bine să consumăm pe alese ori să citim doar ceea ce ne interesează (ca să dau un exemplu, aş numi filosofia analitică).

Filosoful este o fiinţă tolerantă şi blajină, deşi uneori nu pare a fi aşa. Analiticii îi dispreţuiesc pe continentali, Rudolf Carnap se ceartă cu Heidegger, John Searle se ciorovăieşte cu Derrida, iar Derrida habar nu are ce a scris Searle. Continentalii procedează la fel. Nu trebuie să repetăm aceste urâte pilde.

N. A. Voi însoţi această notă cu un tablou semnat de pictorul Arshile Gorki (1904-1948). Este intitulat Garden in Sochi.

8 comentarii:

ioannanice spunea...

eu as avea o nelamurire: daca ma intereseaza o anumita parte a filosofiei, sau mai corect spus un domeniu sau un aspect al ei, ma pot numi filosof? eu as vrea sa cred ca exista doar iubirea de intelepciune..nu o analiza sistematica a intregii istorii a filosofiei..ma gandesc ca nu putem cunoaste pe deplin intreaga istorie a filosofiei si, decat sa cunoastem satisfacator cat mai mult, mai bine cunoastem bine sau foarte bine mai putin..cel putin asta e parerea mea.. :)

Valeriu Gherghel spunea...

Fireste, nu numarul cartilor citite face filosof din cineva. Mai e nevoie si de vocatie, si de pasiune etc.

Te poti numi foarte bine filosof si daca esti interesat de un domeniu anume. Dar interesul nu trebuie sa devina obsesie, idee fixa, manie. Interesul nu trebuie sa te tina in ignoranta.

Eu am aflat despre Nelson Goodman la cursul de logica. Mult mai tarziu, am vazut ca a redactat o multime de carti in estetica. Acest lucru m-a mirat nespus.

De la o ontologie a indivizilor, Goodman a migrat spre estetica: asta inseamna ca a citit si literatura (si romane istorice sau de amor), ca a vizitat muzee, ca a privit Pieta de Michelangelo.

Sa mai amintesc ca Russell a scris o Istorie a filosofiei, care nici macar nu e proasta? Stiti doar prin ce lucrare austera s-a facut cunoscut Russell. E intitulata Principia mathematica (in trei volume).

Pasiunea aprinsa pentru un anume domeniu, pentru un anume curent artistic, pentru filosofii analitici, pentru orice altceva nu trebuie sa ne schilodeasca...

Cam atat pot adauga acum.

unnousens spunea...

Domnule Valeriu Gherghel,


As indrazni sa va cer ceva. Inca nu am "rasfoit" acest blog care mi se pare o realizare extraordinara. Daca ati putea sa imi raspunde-ti la intrebarea:"Cum se citeste filosofie?"

Va multumesc!

Valeriu Gherghel spunea...

Desigur ca voi raspunde. Desi nu exista un singur fel de a citi filosofie, valabil pentru toti si pentru toate (ano)timpurile. Dar am oare voie sa ma gandesc un pic?

unnousens spunea...

Sigur :D va ganditi mai bine :P
As avea o gramada de intrebari... :)

unnousens spunea...

Domnule Valeriu Gherghel,

Va rog daca veti scrie si despre cum se citeste filosofie sa ma anuntati, pentru ca ma pierd printre atatea articole si nu stiu care va fi.

Va multumesc!

Valeriu Gherghel spunea...

Am sa va dau un semn, fireste.

unnousens spunea...

Va multumesc!