joi, 14 ianuarie 2010

Şarlatanul filosofic


În 1807, un ilustru savant francez publica o lucrare destul de voluminoasă, în două tomuri, sub interesantul titlu Şarlatanismul filosofic dezvăluit.

Titlul exact: Le charlatanisme philosophique de tous les âges dévoilé, ou Histoire Critique des plus célèbres philosophes; avec la comparaison des Anciens et des Modernes. Adică: Şarlatanismul filosofic din toate timpurile pus în lumină, sau Istoria critică a celor mai vestiţi filosofi; cu o comparaţie între Vechi şi Moderni. Autorul se numea V. J. Berthre Bourniseaux (din Thouars!) şi denunţa cu indignare oribilul obicei de a filosofa.

Nu trebuie să uităm, totuşi, că, pentru Socrate şi Platon, sofiştii au fost şi ei un soi de şarlatani, în masura în care ţineau lecţii (contra plată) despre ceea ce nu aveau habar. Ceva mai târziu, Lucian din Samosata i-a ridiculizat pe filosofi cu o suavă ferocitate. Nici astăzi exegeţii nu sunt siguri dacă, pentru numitul Lucian, filosoful este cu adevărat un savant sau un impostor. A se vedea, în acest sens, studiul semnat de Emeline Marquis (citat dedesubt).

În Evul Mediu, în cursul aprinsei polemici dintre Roscelinus şi Abaelard, nu o dată termenul de impostor a fost folosit pentru a-l caracteriza pe adversar. În Dicţionarul filosofic, Voltaire are un articol despre „şarlatan”, dar se referă în special la medici şi leacuri miraculoase. Pe filosofi îi cruţă. Pentru Schopenhauer, Hegel era prototipul şarlataniei filosofice. În schimb, pentru Kierkegaard, acest prototip fusese ilustrat cu strălucire de Schelling.

Atenţie dar: şarlatanii metafizici sunt printre noi...

Referinţe:
1. J. Gerlach, «Die Figur des Scharlatans bei Lukian», in Lukian. Der Tod des Peregrinos, P. Pilhofer, M. Baumbach, J. Gerlach & D. U. Hansen (ed.), Darmstadt: Wissenenschaftliche Buchgesellschaft (Sapere ; IX), 2005, pp.151-197.
2. Emeline Marquis, «Le philosophe chez Lucien: savant ou charlatan?», Schedae, n°5: fascicule n° 1 (2007), pp.69-80.


N. A. Imaginea aparţine pictorului Dado (Miodrag Djuric, n. 1933) şi e intitulată Judith et les rats. A fost realizată în 1967...

Niciun comentariu: