marți, 22 decembrie 2009

L'Œuvre au noir


Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour este mai cunoscută de cititori ca Marguerite Yourcenar. A scris două romane remarcabile: Memoriile lui Hadrian (1951) şi Piatra filosofală (L'Œuvre au noir, 1968). Pentru ultimul roman a primit premiul Femina.

În fond, Piatra filosofală e biografia unui om din Renaştere, Zenon Ligre (bastardul unui nobil italian), care trăieşte, de fapt, în secolul al XVI-lea, secol al Reformei şi al luptelor religioase. Pentru a realiza figura lui Zenon Ligre, Marguerite Yourcenar a studiat vieţile lui Campanella, Erasm, Paracelsus şi Leonardo da Vinci.

În definitiv, Zenon e mai puţin un entuziast renascentist, un magician exaltat, cât un sceptic tolerant, care priveşte fără emoţii deşertăciunea lumii. Meseria de medic îl învaţă să privească fiinţele şi lucrurile dincolo de aparenţa lor. Departe de a fi un roman al căutării absolutului, Piatra filosofală e, în realitate, romanul unei renunţări.

Partea a doua a naraţiunii lui Marguerite Yourcenar se concentrează asupra ultimilor ani din viaţa lui Zeno. După ce a studiat ştiinţele şi artele, după ce a cutreierat Europa şi Orientul, după ce a fost vânat de Sfântul Oficiu, Zenon Ligre se retrage din forfota lumii şi trăieşte (sub un nume de împrumut) ca medic umil al unui azil de mănăstire, în oraşul Bruges.

Sfârşitul său abrupt este, neîndoielnic, sfârşitul unui om liber. Este arestat de Inchiziţie, acuzat de crime pe care nu le-a făcut şi de idei la care, de fapt, a renunţat de mult. Cu o zi înainte de a fi ars pe rug, Zenon alege să se sinucidă, prin deschiderea venelor, precum altădată nobilul roman Petronius.

L'Œuvre au noir este o capodoperă. Mai mult nu are rost să vorbim. Aş cita, în încheiere, o afirmaţie care aminteşte în chip straniu de o disticţie proprie filosofiei lui Noica: „Je me suis gardé de faire de la vérité une idole, préférant lui laisser son nom plus humble d'exactitude”


N. A. Alături de aceste rânduri, am ales o pictură de Dorothea Tanning (1910-): Adevărul despre comete.

Niciun comentariu: