vineri, 11 decembrie 2009

Cartea şi focul


O imagine despre destinul mereu ameninţat şi precar al bibliotecilor ne putem face din următoarea notă a lui Aulus Gellius (Noctes atticae, VII: 17). Aulus Gellius a trăit pe la anii 150-200 după Christos...

În treacăt fie zis, nota lui Aulus Gellius este cea mai veche menţiune cu privire la o bibliotecă publică: „Se spune că tiranul Pisistrate a fost cel dintâi care, în Atena, a pus la dispoziţia publicului cărţi de discipline liberale pentru a fi citite. După el atenienii, cu grijă de zei, au mărit numărul cărţilor bibliotecii înfiinţate de Pisistrate.

Dar după aceea Xerxes, ocupând oraşul Atena şi incendiindu-l, cu excepţia Acropolei, a luat toată acea mulţime de cărţi şi a dus-o în Persia. Abia mai târziu regele Seleukos, cunoscut sub numele de Nikator, a luat măsuri de aducere a cărţilor la Atena.

După aceea, un mare număr de cărţi, cam 700.000, au fost fie strânse, fie scrise la ordinele regilor Ptolemei, în Egipt [în oraşul Alexandria]. Dar în primul război contra Alexandriei, pe când poporul era jefuit [de soldaţii romani], toate aceste opere au fost incendiate din întâmplare de trupele auxiliare, fără ca acestea să fi primit ordin pentru astfel de faptă”.

Desigur, istoria precisă a bibliotecii din Alexandria nu e cunoscută. Se ştie, în schimb, numele unor bibliotecari: Demetrios din Phaleron, Eratostene, Zenodot din Efes, Aristarh... Poetul Calimah a alcătuit un catalog al bibliotecii.

În ceea ce priveşte numărul cărţilor, cifra dată de Aulus Gellius nu e confirmată de alte mărturii. Seneca, in De tranquillitate animi, 9, citează un loc din cronica lui Titus Livius, unde se afirmă că biblioteca nu cuprindea decât 400.000 de cărţi. Alţii au vorbit însă de un milion de titluri...

Imensa bibliotecă a fost adăpostită în două clădiri din Alexandria: în aşa-numitul Museon şi în palatul Serapeum.

P. S. În completarea acestei note despre biblioteci, oferim enigmaticul desen Lectura interzisă al pictorului belgian René François Ghislain Magritte (1898-1967).

Niciun comentariu: