luni, 23 noiembrie 2009

Søren Aabye Kierkegaard: pseudonimia


Se ştie bine că filosoful danez Søren Kierkegaard (1813-1855) şi-a semnat majoritatea lucrărilor cu pseudonime. Am făcut un mic inventar.

În 1843, Søren Kierkegaard publică Sau-sau (Alternativa) sub pseudonimul Victor Eremita. Teamă şi cutremurare apare sub numele Johannes de Silentio. Repetiţia e semnată cu numele Constantin Constantinus. Fărâme filosofice ar aparţine lui Johannes Climacus, Conceptul de anxietate e semnat cu numele Virgilius Haufniensis. Stadii pe drumul vieţii se publică sub pseudonimul Hilarius legatorul de cărţi, Virgil Afham asesorul şi Frater Taciturnus.

Din ce motiv a preferat Kierkegaard sa-şi ascundă adevărata identitate? Asupra raţiunii acestei „comunicări indirecte” s-a speculat enorm. Aş menționa doar părerea lui Georg Brandes. Istoricul literar danez crede că pseudonimia lui Kierkegaard ar denota „teama de răspundere” şi, mai ales, dificultatea filosofului de a „trage toate consecinţele”. Nu cred că acesta e motivul real.

Søren Kierkegaard a mărturisit el însuşi în această privinţă: „Eu sunt, într-adevăr, impersonal şi personal la persoana a treia, un sufleur care a creat poetic autorii ce şi-au creat ei înşişi prefeţele lor şi chiar numele lor.

Astfel, operele pseudonime nu conţin un singur cuvânt [scris] de mine; eu nu am nici o opinie asupra subiectului lor, decât ca un al treilea, nici o cunoştinţă despre semnificaţia lor, decât în calitate de cititor, şi nici cel mai mic raport privat cu ele, căci este, de altfel, imposibil să ai cu ele o comunicare dublu reflectată.

Un singur cuvânt despre mine personal şi în numele meu propriu ar fi o prezumţioasă uitare de sine, care, din punct de vedere dialectic, ar avea drept efect neantizarea pseudonimelor”.

Aş aminti, deocamdată, că o situaţie similară se întâlneşte la Friedrich Nietzsche (de exemplu, nu Nietzsche însuşi, ci Nebunul constată moartea lui Dumnezeu!) şi, într-un sens uşor diferit, la Miguel de Unamuno. Vom reveni...

P. S. O pictură murală din epoca romană, din Sicilia, păstrează conturul unei măşti de teatru.

Un comentariu:

Barliba spunea...

Kierkegaard a semnat lucrarile asa-zis filosofice cu diferite pseudonime iar cele exclusiv religioase cu propriul nume.Aceste pseudonime au o mare insemnatate in filosofia sa si se afla intr-o stransa legatura cu teoria stadiilor existentei, in sensul in care fiecare personaj pseudonim impune o anumita atitudine de cunoastere si in general fata de existenta. De exemplu pseudonimul Climacus, autorul Faramelor filosofice, face referire la modul speculativ,pur filosofic de a ajunge la Dumnezeu, urcand pe scara ratiunii (cu referire directa la Hegel).