duminică, 29 noiembrie 2009

De câte fire de păr are nevoie un chel pentru a deveni pletos?


Există cîteva sofisme celebre. Unul din ele este, desigur, sofismul mulţimii. Acesta poate primi şi forma următoare. Dacă un om are un singur fir de păr pe ţeastă, putem considera că este pletos? Bineînţeles că nu...

Dar dacă are două fire de păr pe cap? Şi de această dată, răspunsul e negativ. Dar dacă are trei fire? Bineînţeles, nici acum. Dar dacă pe ţeasta lui se găsesc patru fire de păr?

Acesta e momentul în care perspectiva metafizică se modifică radical. Matematicienii consideră că mulţimile încep de la patru elemente. Numai trei nu sunt suficiente. Patru, da.

Răspunsul matematicianului la provocarea sofistului e, aşadar, următorul: chelul poate fi considerat pletos de îndată ce are patru fire de păr şi dacă aceste fire îi cad în ochi.

Pentru detalii, a se vedea articolul semnat de Richard Rorty, "How many grains make a heap?", in London Review of Books, 27: 2 (20 january 2005): pp.12-13 şi precizarea adusă de Matilde Macagno (University of Iowa): "As a mathematician, I would say that one needs at least four grains of sand to make a heap".

Valeriu Gherghel

P. S. În imagine: Remedios Varo, Chemarea (La llamada).

Un comentariu:

MariS spunea...

"chelul poate fi considerat pletos de îndată ce are patru fire de păr şi dacă aceste fire îi cad în ochi." Dar daca are un singur fir dar despicat in patru?