joi, 24 septembrie 2009

Cum a murit Hypathia din Alexandria


Probabil că singura femeie-filosof din tradiţia neo-platoniciană a fost Hypathia. Era fiica matematicianului şi astronomului Theon şi se dovedise o elevă strălucită. Când a venit vremea, a devenit, la rândul ei, magistru în şcoala din Alexandria.

Prelegerile sale aveau un succes deosebit. Mulţimile se înghesuiau s-o asculte. Unul dintre elevii ei a fost Synesios.

Într-una din zile, prin faţa clădirii în care-şi ţinea cursurile, a trecut episcopul Chiril. A privit bănuitor mulţimea şi a întrebat cine este persoana care vorbeşte cu atâta elocință. I s-a răspuns de către cineva: “Doamna Hypathia, învăţătoarea noastră”. Teama episcopului s-a transformat atunci în invidie și mânie.

Episcopul s-a hotărât să pună capăt unui învăţământ atât de atrăgător şi de periculos, totodată. Astfel, într-o zi din anul 415, când Hypathia tocmai se pregătea să meargă la şcoală, înveşmântată în mantia albă a filosofilor, o gloată de creştini conduşi de un “lector” al episcopiei s-a năpustit asupra ei.

Au lovit-o cu pietre şi, când femeia a căzut, au târât-o într-o biserică, unde au sfâşiat-o în bucăţi. Rămăşiţele le-au ars pe un rug “purificator”. Moartea Hypathiei a fost semnul că învăţământul neo-platonic “păgân” trebuie să înceteze în Alexandria sumbrului teolog Chiril.

Mai târziu, Biserica a răsplătit cum se cuvine această faptă dubioasă: episcopul Chiril al Alexandriei a fost canonizat.

P. S. Imaginea care deschide nota înfăţişează o doamnă care predă geometria.

Niciun comentariu: