miercuri, 29 iulie 2009

Furnicile care cad din lunăGalileo Galilei a scris către sfârşitul vieţii un dialog intitulat Discorsi intorno a due nuove scienze attenenti alla meccanica e i movimenti locali. Fiindcă îi era interzis cu totul să publice vreo lucrare în cuprinsul statelor din Italia, Discursul… s-a tipărit în Olanda, în iulie 1638, de către editorul Ludovic Elzevier.

Într-o prefaţă entuziastă, redactată de numitul editor, se spune: Galileo Galilei are meritul remarcabil de “a fi descoperit cu telescopul…” şi de a fi vestit lumii savante, înaintea oricui, existenţa celor “patru aştri sateliţi ai lui Jupiter”, a petelor solare, a reliefului selenar, de a fi observat că planeta Venus are “formă de seceră” şi faptul că Saturn e “constituit din trei corpuri”. Tot Galilei ar fi oferit adevărata explicaţie a “dispoziţiei cometelor”.

Dialogul se petrece în răstimpul a patru zile şi are ca personaje pe Salviati, Sagredo şi Simplicio. Forma dialogică îi convenea mai mult autorului din pricini retorice: oferă o forţă persuasivă mai mare decât proza ori poezia şi posibilitatea de a confrunta mai eficient argumentele opuse.

Voi cita, aşadar, din acest Discurs…câteva argumente mai deosebite. Primul pare a prefigura Principiul indiscernabilelor formulat mai târziu de Leibniz. Vorbeşte Sagredo: “Eu îmi simt creierul luminându-mi-se de un fulger neobişnuit, ce pare să-mi deschidă orizonturi noi. Din câte ai spus, mi se pare că ar fi cu neputinţă să construim două maşini din aceeaşi materie, [care] să fie rezistente în egală măsură; după cum ne-ar fi imposibil să găsim două suliţe din acelaşi lemn, identice în putere şi rezistenţă”.

Al doilea argument este unul prin analogie şi e formulat de Salviati: “Aşa este, Sagredo… Cine nu vede că, dacă un cal care cade de la o înălţime de trei braţe sau patru, îşi va rupe oasele, în schimb, un câine, de la aceeaşi înălţime, şi o pisică de la o înălţime de opt sau zece braţe, nu-şi provoacă nici un rău, aidoma unui greiere căzut din vîrful unui turn sau a unei furnici picate din lună?”.

Niciun comentariu: